WAKO FULLCONTACT (HIGHKICK)

DEFINITIE - REGULI GENERALE

Este disciplina sportiva de kickboxing care permite competitorilor atacarea cu tehnici puternice, cu intentie de knockout, loviturile de picior fiind limitate la nivelul de deasupra centurii. Fiecare sportiv trebuie sa aiba pasaport WAKO propriu cu viza valida a examenului medical în el la prezentarea la cântar. La campionatele europene sau mondiale, NU POT FI INCLUSI COMPETITORI STRAINI în echipele nationale. La cântar, pasapoartele trebuie prezentate oficialilor însarcinati cu aceasta.

ECHIPAMENTUL DE RING

Ringul trebuie sa aiba urmatoarele echipamente:

- 2 scaune fixe

- doua scaune rabatabile pentru luptatori în timpul pauzei dintre reprize

- 2 cani si sticle de apa

- 2 galeti

- scaune si mese pentru oficiali

- gong sau clopot

- ceasuri pentru cronometrare

- foi de arbitraj conform modelului WAKO

- trusa de prim ajutor

- microfon si instalatie de amplificare. Antrenorii care tin coltul vor fi îmbracati în costume oficiale si vor avea la îndemâna un burete si un prosop pentru uzul luptatorilor.

CATEGORII DE GREUTATE PENTRU COMPETITII INTERNATIONALE BARBATI

48-51 "semicocos"

51-54 "cocos"

54-57 "pana"

57-60 "usoara"

60-63,5 "semiwelter"

63,5-67 "welter"

67-71 "semimijlocie"

71-75 "mijlocie"

75-81 "semigrea"

81-86 "cruiser"

86-91 "grea"

+91 "supergrea"

CATEGORII DE GREUTATE FEMEI

46-48 "cocos"

48-52 "pana"

57-60 "mijlocie"

60-65 "semigrea"

65-70 "grea"

+70 "supergrea"

CATEGORIILE DE GREUTATE PENTRU JUNIORI SUNT ACELEASI CA PENTRU SENIORI

În competitiile mondiale si internationale se vor urma regulile de mai jos:

1. Luptatorii fiecarei caregorii de greutate vor fi cântariti în ziua dinaintea competitiei sau în dimineata acesteia între orele 8-10. Comitetul sau orice alt delegat oficial WAKO sunt autorizati sa faca orice modificari legate de situatii neprevazute ale unei întârzieri din caz de forta majora a unui luptator. Lupta va începe la cel putin 3 ore dupa cântar, sau într-un timp mai scurt daca aceasta este decizia comitetului executiv, dupa consultarea comisiei medicale, cu conditia ca aceasta decizie sa nu avantajeze un kickboxer care ia parte în primele meciuri ale campionatului (ex.- oponentului i s-a dat timp mai mult pentru a recupera dupa o eventuala deshidratare)

2. Delegatii oficiali WAKO vor efectua cântarirea. Delegatii nationali WAKO si oricarei asociatii nationale pot fi prezenti dar nu li se va permite sa intervina ca persoane oficiale.

3. Fiecare luptator va fi cântarit numai o singura data. Greutatea înregistrata cu aceasta ocazie este finala. Va fi permis, totusi, unui reprezentant al unei tari care nu s-a încadrat în greutatea limita a unei categorii sa lupte în cea urmatoare, cu conditia ca tara în cauza sa aiba un loc vacant si ca procedura de cântarire sa nu se fi incheiat. Este de asemenea permis tuturor tarilor sa înlocuiasca un kickboxer cu altul înainte de încheierea cântarului si a controlului medical, cu conditia ca în orice competitie unde se permit substituiri kickboxerul sa fi fost desemnat în prealabil ca rezerva pentru categoria respectiva sau cel putin pentru o alta.

4. Înainte de cântarire, fiecare luptator trebuie sa fie declarat apt sa lupte de un doctor calificat.

5. Greutatea oficiala înregistrata este cea indicata de scala când luptatorul este dezbracat. Ea trebuie anuntata în sistem metric.Pot fi folosite cântare electronice. Un luptator poate fi autorizat sa lupte numai în categoria desemnata prin cântar.

6. Fiecare luptator trebuie sa fie în posesia unui card care sa contina o decizie scrisa de un medic privind aptitudinea de a lupta ca si decizia oficialilor însarcinati cu cântarul.

7. Greutatea înregistrata pentru un luptator în prima zi a competitiei este oficiala pentru luptatorul în cauza pentru toata durata competitiei, dar, daca comisia tehnica a WAKO decide, se pot efectua recantariri.

Competitii internationale:

În cazul competitiilor sau turneelor între doua sau mai multe natiuni, cântarul va fi efectuat de un membru numit de asociatia nationala a tarii de origine, cu un reprezentant al tarii participante sau al tarilor prezente si care vor verifica greutatea fiecarui kickboxer. Cu fiecare victorie, kickboxerul va câstiga 2 puncte pentru echipa sa, 1 punct pentru fiecare înfrângere, cu exceptia cazului în care este descalificat, când nu se acorda nici un punct. Asociatia tarii care gazduieste competitia va furniza oaspetilor un aparat de cântarire pentru verificarea greutatii înainte de cântarul oficial si de asemenea o arie de antrenament în momentul în care ultimul delegat al tarilor invitate soseste. Arbitrii WAKO (calificati pentru meciuri de nivel mondial, international sau national) vor oficia la fiecare meci împreuna cu doi sau trei arbitri de margine. Fiecare luptator va trebui sa fie examinat si considera apt pentru competitie de un medic numit de Comitetul Executiv. Pentru a asigura o desfasurare mai fluenta a cântarului, Comitetul Executiv poate decide ca examenul medical sa aiba loc mai devreme.

TINTE LEGALE

Urmatoarele parti ale corpului pot fi atacate utilizând tehnicile de lupta autorizate: - cap, partea frontala si laterala - tors, partea frontala si laterala - picior - numai pentru secerare

TINTE ILEGALE, TEHNICI INTERZISE SI COMPORTAMENT INADECVAT

Sunt interzise:

1. Atacul asupra gâtului, abdomenului sub centura, rinichilor, spatelui, picioarelor, articulatiilor, organelor genitale, partii posterioare a capului si cefei

2. Atacul cu genunchi, cot, marginea interioara sau exterioara a pumnului/antebratului, lovirea cu capul, policele mâinii si umarul

3. Întoarcerea spatelui catre adversar, fuga, caderea, clinciul intentionat, tehnicile executate orbeste, trânta, eschiva sub nivelul pieptului adversarului

4. Atacarea adversarului care a fost prins în corzi

5. Atacarea adversarului care este în cadere sau se afla deja la podea, adica un adversar care a atins podeaua cu o mâna sau un genunchi

6. Parasirea ringului

7. Continuarea unui asalt dupa comanda "stop" sau "break" sau dupa ce semnalul sonor a anuntat sfârsitul reprizei.

8. Folosirea de ulei pentru fata sau corp

9. Încalcarile regulilor si prevederilor pot, în masura gravitatii lor, sa duca la avertisment, minus puncte sau descalificare.

TEHNICI LEGALE

Tehnici de brat: - jab - directa - croseu - upercut, lovituri cu dosul pumnului.

Tehnici de picior - frontal (direct) - lateral - lovituri circulare - lovituri cu calcâiul - în semiluna - "ciocan" - prin salt.

Proiectii: - secerarea piciorului - proiectii prin atac la nivel jos (nu mai sus de sold).

Tehnicile de brat si picior trebuie sa fie folosite în egala masura pe durata întregii perioade a luptei. Tehnicile de picior sunt recunoscute ca atare (contând pentru încadrarea în numarul de sase pe repriza) numai când sunt folosite cu intentia clara de a lovi cu forta adversarul. Daca un luptator foloseste aproape numai tehnici de brat, el poate fi avertizat sau penalizat prin minus puncte. Acelasi lucru pentru situatia în care un luptator foloseste numai tehnici de picior.

NUMAR DE LOVITURI DE PICIOR PE REPRIZA

Fiecare luptator este obligat sa foloseasca un minimum de 6 lovituri de picior pe repriza. Ele trebuie sa fie folosite cu intentia clara de a lovi adversarul. Dupa prima runda, responsabilul cu numararea loviturilor de picior trebuie sa raporteze numaratoarea arbitrului de centru, care va indica situatia luptatorului. Acesta are sansa de a recupera numarul de lovituri în runda urmatoare. Daca aceasta nu se petrece, arbitrul îl va penaliza cu un minus punct, si aceasta va continua în reprizele urmatoare.

REPRIZELE

Campionatele de profesionisti mondiale si internationale vor avea 8, 10 sau 12 reprize de doua minute cu pauze de un minut între reprize.

MECIUL

Fiecare luptator poate avea un antrenor si un secund care trebuie sa respecte urmatoarele reguli:

1. Numai antrenorul si secundul pot intra în ring si numai câte unul în spatiul delimitat de corzi.

2. Nu pot fi date nici un fel de sfaturi, ajutor sau încurajari în timpul reprizei

3. Unul din secunzi poate ceda lupta în numele luptatorului sau poate, daca acesta este în dificultate, sa arunce prosopul sau buretele în ring, cu exceptia momentului în care arbitrul numara

4. În timpul meciului nici antrenorul nici secundul nu au acces pe platforma ringului. Ei trebuie sa îndeparteze, înaintea începerii fiecarei runde, prosoapele, scaunele, galetile etc.

5. Orice antrenor, secund sau oficial care încurajeaza sau incita audienta sa dea sfaturi prin semne, sau face acest lucru pentru luptator în timpul reprizei poate fi suspendat din functie pentru întreaga competitie în curs.

6. Un antrenor sau secund care violeaza regulile poate fi avertizat sau descalificat de arbitru pentru comportament neregulamentar.

ARBITRI SI JUDECATORI

În timpul campionatelor mondiale sau internationale fiecare meci trebuie supravegheat de un arbitru atestat WAKO, acesta oficiind în ring, care nu va avea în atributie punctarea pe fise de arbitraj. Trei arbitri de margine (judecatori) vor fi asezati lânga ring, departe de audienta. Ei vor acorda punctele pentru fiecare meci. Fiecare din cei trei arbitri de margine (judecatori) va fi asezat în mijlocul uneia din cele trei laturi respective ale ringului. Pentru a asigura neutralitatea, arbitrul de centru si cei trei judecatori vor fi alesi pentru fiecare meci conform urmatoarelor criterii:

1. Fiecare oficial va proveni dintr-o tara si asociatie diferita de aceea a celorlalti oficiali si de aceea a luptatorului.

2. Cu exceptia situatiilor de forta majora, nu este admisibil ca doi oficiali sa provina din aceeasi tara pentru acelasi meci.

3. Nu este admisibila prezenta unui oficial nascut saunaturalizat într-o tara care este dominion, colonie sau dependenta în orice fel de tara unuia dinre kickboxerii care participa la meciul respectiv.

4. În cazul unui oficial care a schimbat nationalitatea, el nu va oficia într-un meci în care unul din judecatori sau alt oficial provine din tara lui de origine.

În cazul în care comisia de arbitraj nu aplica regulile mai sus mentionate, datorita unui caz special, vor fi gasite solutii care sa asigure neutralitatea si impartialitatea oficialilor, urmate de un raport prompt catre Comitetul Executiv. În cazul imposibilitatii de aplicare a regulilor precedente de catre comisia de arbitraj, numele oficialului sau oficialilor în cauza vor fi trase la sorti de catre presedintele comisiei, sau de alta persoana nominalizata de acesta. În cazul meciurilor internationale între echipele a doua sau mai multe asociatii nationale, meciul poate fi supervizat conform unui acord între reprezentantii asociatiilor în cauza, cu conditia ca acordul sa nu încalce principiile de baza stabilite în regulamentele WAKO. Persoanelor însarcinate cu arbitrajul sau judecarea meciului sau a unei serii de meciuri nu li se va permite în nici un moment al acestuia sa actioneze ca manager, antrenor sau instructor al unui kickboxer sau echipe de kickboxeri care ia/iau parte la competitie si nici sa actioneze ca oficial într-un meci sustinut de un luptator din tara de origine. Comitetul executiv sau reprezentantii sa oficiali, la cererea juriului, pot suspenda permanent sau temporar din functie un arbitru care, dupa opinia lor, nu respecta regulamentele WAKO sau orice judecator ale carui note nu sunt considerate satisfacatoare. Daca arbitrul este considerat ca oficiind inadecvat, operatorul gongului îl va retine si va opri meciul. Urmatorul oficial aflat pe lista de arbitri neutri WAKO va primi instructiunile necesare pentru a conduce si oficia restul meciului.

ARBITRUL

Un arbitru de centru va oficia în ring. El va purta o uniforma WAKO (jacheta bleumarin cu insigna WAKO, pantofi sport negri, pantaloni gri, camasa alba, guler deschis pentru meciurile de calificare, cravata sau papion WAKO la meciurile de titlu).

Sarcinile sale:

- verificarea echipamentului de siguranta si a uniformelor luptatorilor;

- sa se asigure ca un kickboxer slabit de lupta nu mai primeste lovituri periculoase sau neregulamentare;

- sa se asigure de observarea stricta a regulilor fair-play-ului;

- sa supravegheze întregul meci;

- la sfârsitul meciului, sa adune si sa verifice foile de arbitraj ale celor trei judecatori. Dupa verificare, el trebuie sa le înmâneze Presedintelui juriului, sau, în absenta acestuia, crainicului. Arbitrul trebuie sa desemneze învingatorul prin ridicarea mâinii kickboxerului respectiv sau în alt mod dupa ce crainicul a facut anuntul oficial. Daca un arbitru descalifica un kickboxer sau opreste lupta, el trebuie sa indice mai întâi Presedintelui juriului kickboxerul care a fost descalificat si sa dea morivele opririi luptei, asa încât acesta sa poata informa crainicul, care va face la rândul lui anuntul public;

- Arbitrul trebuie sa foloseasca trei comenzi: STOP când ordona încetarea luptei BREAK pentru a întrerupe o pozitie corp la corp dupa care fiecare kickboxer trebuie sa faca un pas înapoi înainte de a continua lupta FIGHT pentru a ordona continuarea luptei Când este anuntat câstigatorul arbitrul trebuie sa ridice mâna kickboxerului respectiv;

- El trebuie sa indice kickboxerilor prin semne sau gesturi adecvate orice încalcare a regulamentului.

Atributiile/împuternicirile arbitrului: Arbitrul este împuternicit:

1. Sa opreasca lupta în orice moment daca ea a devenit inegala

2. Sa opreasca lupta daca un kickboxer a suferit o lovitura neautorizata sau este ranit sau daca îl considera pe luptator incapabil sa continue

3. Sa opreasca lupta daca unul din sportivi are un comportament pe care îl considera nesportiv. Într-un asemenea caz, el poate descalifica kickboxerul.

4. Sa avertizeze un kickboxer sau sa opreasca lupta si sa dea un minus punct sau un avertisment unui kickboxer pentru o ofensa.

5. Sa descalifice un antrenor sau secund care a încalcat regulile sau chiar pe kickboxerul secondat de acestia daca antrenorul sau secundul încalca regulile si nu respecta ordinele.

6. Sa descalifice cu sau fara avertisment prealabil un luptator care a încalcat regulile.

7. În cazul unui KO sa suspende numaratoarea daca un kickboxer refuza deliberat sa se retraga într-unul din colturile neutre sau o face cu încetineala deliberata

8. Sa interpreteze regulile atâta timp cât sunt compatibile sau aplicabile luptei care se desfasoara sau, într-un moment anume, sa decida asupra unei miscari nedescrisa în reguli

9. Daca un kickboxer încalca regulile dar nu necesita în mod necesar o descalificare, arbitrul trebuie sa opreasca lupta si sa dea un avertisment kickboxerului pentru ofensa. Înainte de avertizare, arbitrul trebuie sa ordone încetarea luptei. Avertismentul trebuie dat clar, asa încât kickboxerul sa înteleaga motivele si cauzele penalizarii. Arbitrul trebuie sa semnaleze prin gesturi ale mâinii fiecarui judecator ca a fost dat un avertisment si sa indice clar ce kickboxer a fost penalizat. Dupa avertizare, arbitrul va ordona kickboxerilor sa reia lupta. Daca un luptator a primit 3 avertismente în cursul aceluiati meci va fi descalificat.

10. Un arbitru poate da o atentionare unui kickboxer. O atentionare este un avertisment dat unui kickboxer privind încalcarea unei reguli. Pentru aceasta el nu are nevoie sa opreasca lupta si poate atentiona kickboxerul în timpul acesteia.

Controlul medical al arbitrilor. Înainte de a oficia într-un turneu international conform regulilor de mai sus, un arbitru trebuie supus unui control medical pentru a dovedi capacitatea fizica de a îndeplini rolul sau pe ring. Vederea sa trebuie sa nu fie mai slaba de 6 dioptrii. Arbitrului nu i se permite sa poarte ochelari, dar poate purta lentile de contact. Arbitrul este obligat sa fie prezent la întâlnirea organizata de juriul medical înainte de fiecare campionat.

JUDECÂTORII

1. Fiecare judecator trebuie sa considere independent meritele celor doi luptatori si sa aleaga câstigatorul conform regulilor.

2. În timpul meciului, el nu va vorbi cu niciunul dintre luptatori,va observa comportamentul sportiv al unui luptator, sa atraga atentia asupra starii inadecvate a ringului (de exemplu - corzi slab întinse) etc.

3. Judecatorul va marca numarul de puncte acordate fiecarui luptator pe foaia de arbitraj iar în luptele de profesionisti decizia sa va fi anuntata public la sfârsitul mweciului.

4. El nu va parasi locul sau pâna la anuntarea deciziei.

TIME-KEEPER-UL

1. Sarcina time-keeper-ului este sa cronometreze reprizele ca si pauzele dintre acestea.

2. El va fi asezat la marginea ringului.

3. Cinci secunde înaintea începerii fiecarei runde, el va semnala eliberarea ringului, dând ordinul "Secunzii afara!".

4. El va anunta începutul si sfârsitul fiecarei runde cu ajutorul gongului.

5. El va anunta numarul reprizei înainte de începutul acesteia.

6. Va opri temporar cronometrarea înainte de începutul acesteia.

7. Va cronometra timpul suplimentar pentru opririle meciului cu un ceas sau cronometru.

8. În cazul unui KO va semnala arbitrului secundele în timp ce acesta numara.

9. Daca la sfârsitul unei runde un kickboxer este la podea iar arbitrul numara, gongul nu va suna la sfârsitul celor doua minute ci numai dupa comanda "FIGHT" a arbitrului care indica reluarea meciului. Pauza dintre runde dureaza un minut.

EVALUAREA PUNCTELOR

Fiecare judecator va evalua punctele separat. Evaluarea unei runde va fi facuta în functie de:

- numarul tintelor atinse

- eficienta tehnicilor de atac

- abilitatea de a folosi combinatii

- folosirea de tehnici clare

- stil de lupta curat

- eficienta defensivei

- folosirea echilibrata a tehnicilor de brat si picior

- numarul de lovituri de picior folosit

- impresia generala a performantei atletice

CRITERII PENTRU MINUS PUNCTE

- stil de lupta anarhic, "murdar"

- folosirea constanta a clinciului

- evitarea constanta a luptei, întoarcerea spatelui

- prea putine tehnici de picior

- trei avertismente (dupa avertisment, avertisment oficial, a treia incalcare a regulilor care ar duce la un avertisment se sanctioneaza cu minuspunct)

- orice alta încalcare a regulilor

Orice lupta strânsa trebuie judecata prin impresia generala si nu considerând atingerea de tinte izolate. Pentru a nu dauna desfasurarii unei lupte strânse, arbitrul nu se va interpune între luptatori si nici nu va întrerupe lupta frecvent atunci când scorul este strâns. Daca unul din luptatori trebuie declarat învingator, iar scorul este egal, acesta va fi luptatorul care a demonstrat abilitate tehnica superioara si tactica mai buna sau cel care a avut o mai buna defensiva.

DECIZII

Deciziile vor fi acordate dupa cum urmeaza:

- Victorie via puncte : la sfârsitul unui meci, kickboxerul care a obtinut o victorie prin decizia majoritara a judecatorilor este declarat învingator. Daca ambii kickboxeri sunt raniti simultan sau s-a ajuns la KO simultan si nu pot continua, judecatorii vor marca punctele obtinute de fiecare luptator pâna la acel moment si kickboxerul care conduce la puncte va fi declarat învingator. În luptele de profesionisti, regula precedenta va fi aplicata numai dupa sfârsitul celei de-a treia reprize. În caz contrar, va fi declarat un MECI NUL.

- Victorie prin abandon : Daca un kickboxer abandoneaza voluntar, datorita unei accidentari sau altui motiv, sau daca nu poate continua lupta dupa pauza de un minut dintre runde, oponentul va fi declarat învingator.

- Victorie prin stopaj declarat de arbitru: Relegare : daca un kickboxer este relegat la decizia arbitrului sau daca primeste lovituri prea numeroase ca sa reziste, lupta va fi oprita iar kickboxerul oponent va fi declarat învingator.

- Accident : daca arbitrul decide ca un luptator nu este apt sa contiue o lupta datorita unei raniri sau altui motiv fizic, lupta va fi oprita iar oponentul declarat învingator. Dreptul de a da o asemenea decizie apartine arbitrului, care poate consulta medicul. Dupa consultare, arbitrul va urma decizia medicului. Când arbitrul cere medicului sa intervina, nu vor fi alti oficiali prezenti în ring. Nu vor fi admisi secunzi.

- Victorie prin descalificarea adversarului : daca un kickboxer este descalificat, va fi anuntata decizia de descalificare a ambilor. Un kickboxer descalificat nu poate primi nici o diploma, grad onorific sau titlu competitional pe baza meciurilor precedente din turneu, cu exceptia cazurilor în care Comitetul Executiv decide altfel (în absenta acestuia, decizia va fi data de juriu sau de unul din oficialii responsabili de eveniment). O asemenea decizie nesanctionata de Comitetul Executiv poate fi, ca urmare a unei cereri, supusa unei revizii si confirmari de catre juriul însusi.

- Victorie prin neprezentare (forfeit) : când un kickboxer este prezent în ring si gata de lupta iar adversarul nu apare atunci când este anuntat de speaker, dupa doua minute va fi sunat gonul si arbitrul va declara învingator pe kickboxerul care s- a prezentat pe ring. El va cere judecatorilor sa consemneze forfeit-ul pe foile de arbitraj, le va aduna si va chema pe învingator la centru pentru a-i ridica mâna.

SCHIMBAREA UNEI DECIZII Toate deciziile sunt definitive si nu pot fi schimbate cu exceptia:

- Greselilor în calcularea punctelor pe foile de arbitraj

- Recunoasterea unei greseli prin eroare de consemnare a punctelor pe foaie de catre un judecator

- Încalcari evidente ale regulilor WAKO Arbitrul sef al ringului cu ajutorul comisiei tehnice WAKO va rezolva immediat eventualele contestatii. Dupa discutarea acestora, reprezentantul comisiei tehnice WAKO va anunta rezultatul oficial.

ACORDAREA PUNCTELOR

La acordarea punctelor, trebuie respectate urmatoarele reguli:

1. Directiva 1 privind loviturile. În cursul fiecarui meci judecatorii vor marca scorul pentru fiecare kickboxer conform numarului de lovituri pe care acesta le plaseaza. Pentru a conta ca punct, o lovitura nu trebuie sa fie blocata sau stopata. Valoarea loviturilor adjudecate într-o lupta va fi numarata la sfârsitul fiecarei runde si înregistrata pentru kickboxerul respectiv conform gradului lui de superioritate. Loviturile adjudecate nu vor fi luate în considerare: - daca sunt neconforme cu regulile - daca lovesc bratele - daca sunt slabe si nu sunt lansate cu forta piciorului, corpului sau umerilor.

2. Directiva 2 privind încalcarile regulilor. În timpul unei reprize un judcator nu poate penaliza încalcarile observate fie ca arbitrul le-a observat sau nu. Daca arbitrul da un avertisment oficial unui luptator, arbitrii trebui sa-l noteze cu litera W (warning) pe foile de arbitraj la coloana "greseli", dar aceasta nu înseamna un minus-punct pentru primul avertisment. Când un judecator decide sa acorde un punct unui luptator datorita unui minus-punct cu care a fost penalizat celalalt luptator, judecatorul va nota un "1" în coloana adecvata lânga punctele luptatorului care a primit avertismentul, certficând prin aceasta ca punctul a fost acordat.

3. Directiva 3 pentru acordarea punctelor. Punctele se vor acorda per repriza. Nu pot fi acordate fractiuni de puncte. La sfârsitul fiecarei runde, kickboxerul mai bun sau mai tehnic va primi 10 puncte iar oponentul sau proportional mai putin (10-9). Când kickboxerii sunt judecati ca având acelasi nivel, ei vor primi amândoi 10 puncte (10-10). Daca la sfârsitul unui meci, dupa judecarea fiecarei reprize conform directivelor 1 si 2 amândoi kickboxerii au un numar egal de puncte, judecatorul va acorda avantaj: - kickboxerului care a dominat si a avut un stil mai bun, mai net - daca în aceasta privinta au fost egali - kickboxerului care a avut o mai buna defensiva (blocaj, parare, eschiva, alunecare etc) si care a evitat prin aceasta atacurile adversarului. Învingatorul va fi declarat prin completarea spatiului adecvat de pe foaia de arbitraj cu numele acestuia. Un extra punct poate fi acordat daca kickboxerul a dominat runda printr-un knockdown (10-8) Când un luptator îsi scuipa proteza intentionat, arbitrul va opri runda si îl va numara ca pentru un knockdown.

OFENSE/ÎNCALCARI ALE REGULILOR

Un luptator care nu respecta ordinele arbitrului, care încalca regulile, care demonstreaza un comportament nesportiv sau care se comporta ofensator poate primi o notificare, un avertisment oficial sau poate fi descalificat de arbitru fara avertisment oficial. Numai 3 avertismente oficiale pot fi date unui sportiv în cursul unui meci. Al treilea avertisment oficial duce automat la descalificare.

DESCALIFICAREA (procedura începe de la avertisment oficial, al doilea avertisment si minus-punct, al treilea avertisment oficial si descalificarea luptatorului). Avertismentele date kickboxerilor: Un arbitru poate da o prima notificare de încalcare a regulilor fara a opri lupta în orice moment. Daca el doreste sa dea un avertisment oficial, el trebuie sa opreasca lupta si sa anunte ofensa. El va arata aceasta judecatorilor, indicând cu degetul pe cel care a comis ofensa.

Urmatoarele actiuni sunt considerate încalcari ale regulamentului/ofense:

- Lovirea cu pumnul sub centura, agatarea, saritul anarhic, lovirea cu genunchi sau coate, lovirea cu capul, umarul, antebratul, strangularea oponentului, strivirea fetei cu cotul sau antebratul, împingerea peste corzi

- Lovirea cu pumnul deschis sau cu articulatia pumnului

- Lovirea spatelui si mai ales a cefei, coloanei vertebrale si rinichilor

- Lovituri anarhice

- Atacul în timp ce atacantul se tine de corzile ringului sau orice actiune similara

- Trântitul pe jos, luarea la trânta sau refuzul luptei

- Atacarea unui adversar care se afla la podea sau a atins podeaua cu mâna sau genunchiul

- Utilizarea obstructionista a clinciului

- Lovirea în timp ce este agatat adversarul sau utilizarea împingerii pentru a lovi

- Agatarea sau tinerea bratului adversarului sau tinerea adversarului cu bratul blocat sub axila

- Eschiva prea joasa, cu capul sub nivelul centurii adversarului, într-un mod care ar fi periculos - Mijloace artificiale de defensiva sau caderea intentionata, pentru a evita lovirea

- Utilizarea de insulte sau limbaj agresiv în timpul luptei

- Refuzul de a se retrage dupa ordinul "Break!"

- Încercarea de a ataca adversarul dupa ordinul "Break!" si înainte de a se retrage ca urmare a ordinului

- Orice asaltare a arbitrului sau insultarea acestuia

- Când au fost adresate deja doua notificari sau un avertisment oficial pentru o ofensa (ex.- pentru clinci excesiv) nu poate fi administrata o notificare pentru repetarea ofensei. A doua ofensa de acelasi tip va atrage la repetare sanctiunea mai serioasa (avertisment oficial dupa doua notificari sau minus punct dupa avertisment) Daca arbitrul considera ca s-a comis o ofensa pe care el nu a observat-o, el se poate consulta cu judecatorii.

LA PODEA Un kickboxer este considerat "la podea" daca:

- atinge podeaua cu o parte a corpului alta decât picioarele ca urmare a unei lovituri sau unei serii de lovituri

- daca se sprijina pe corzi fara a mai reactiona ca urmare a unei lovituri sau unei serii de lovituri

- daca ajunge în afara corzilor, partial sau complet ca urmare a unei lovituri sau unei serii de lovituri

- daca, dupa o lovitura violenta, nu a cazut si nici nu a ajuns pe corzi ci este în picioare dar în stare de semiconstienta si, în opinia arbitrului, nu este în stare sa continue lupta In cazul unui KO arbitrul trebuie sa înceapa numaratoarea imediat. Când un kickboxer este la podea, adversarul trebuie sa mearga imediat în coltul neutru indicat de arbitru. El poate continua lupta cu oponentul cazut numai dupa ce acesta s-a ridicat si când arbitrul a ordonat continuarea luptei. Daca adversarul nu se duce în coltul neutru, ca urmare a ordinului arbitrului, acesta va opri numaratoarea pâna când ordinul este urmat. Apoi numaratoarea va fi continuata de unde a ramas. Când un kickboxer este la podea, arbitrul va numara de la 1 la 10 la intervale de o secunda, indicând fiecare secunda cu mâna, asa încât kickboxerul cazut sa stie câte secunde au trecut. O secunda trebuie sa treaca între momentul exact când kickboxerul atinge podeaua si cel în care începe numaratoarea. Când un kickboxer este la podea ca urmare a unei lovituri lupta nu va continua pâna ce arbitrul nu numara pâna la 8, chiar daca kickboxerul este gata sa continue lupta înainte de aceasta. Daca kickboxerul nu-si ridica mâinile arbitrul va continua sa numere pâna la 10, repriza va fi terminata si se va anunta un KO. Daca un kickboxer este la podea la gong, cu exceptia ultimei reprize în Campionatele Olimpice, mondiale si regionale în finala, arbitrul va continua numaratoarea. Daca se ajunge la 10, kickboxerul va fi declarat învins prin KO. Daca kickboxerul este la podea dupa ce a primit o lovitura, iar lupta continua dupa numaratoarea a 8 secunde dar el recade fara a fi primit o alta, arbitrul va relua numaratoarea pornind de la 8. Daca ambii kickboxeri cad în acelasi timp, numaratoarea va continua atât timp cât unul din ei e la podea. Daca ambii ramân la podea dupa 10 secunde, meciul va fi oprit si decizia data considerând punctele adjudecate pâna atunci. În meciurile profesioniste aceasta regula nu se aplica decât din runda a 3-a. În caz contrar, se va declara MECI NUL între cei doi luptatori. Kickboxerul care nu reia lupta dupa un knockdown cu numaratoarea întrerupta de pauza va pierde lupta.

PROCEDURA DUPA K.O.

Daca un kickboxer ramâne inconstient dupa KO, numai arbitrul si medicul pot avea acces în ring, daca medicul nu are nevoie eventual de ajutor. Un kickboxer care a primit un KO datorita unei lovituri la cap în cursul luptei, sau care a fost învins prin stopaj ca urmare a mai multor lovituri la cap care au împiedicat continuarea luptei va fi examinat de medic si imediat dupa aceea condus acasa sau în orice loc adecvat pentru a primi îngrijiri de unul din oficialii meciului. Un kickboxer care a primit un KO datorita unei lovituri la cap în cursul luptei, sau care a fost învins prin stopaj ca urmare a mai multor lovituri la cap care au împiedicat continuarea luptei nu va fi admis în competitie pentru cel putin 4 saptamâni dupa KO. Un kickboxer care a primit un KO datorita unei lovituri la cap în cursul luptei, sau care a fost învins prin stopaj ca urmare a mai multor lovituri la cap care au împiedicat continuarea luptei de doua ori consecutiv în 3 luni nu va mai fi admis în competitii timp de 3 luni de la ultimul KO. Un kickboxer care a primit un KO datorita unei lovituri la cap în cursul luptei, sau care a fost învins prin stopaj ca urmare a mai multor lovituri la cap care au împiedicat continuarea luptei de 3 ori consecutiv în 12 luni nu va fi admis la competitii timp de un an de la ultimul KO.

Arbitrul va cere judecatorilor sa marcheze "RSCH" pe foile de arbitraj atunci când s-a ajuns la stoparea luptei datorata inabilitatii unui kickboxer de a continua ca urmare a loviturilor la cap.Aceeasi consemnare va fi facuta pe pasaportul sportiv WAKO. Înainte de a relua kickboxingul, dupa o suspendare de tipul celor descrise mai sus, kickboxerul va fi supus unei examinari medicale speciale si declarat apt de a participa în competitie de catre un medic de medicina sportiva.

ATINGEREA MANUSILOR Înainte de începerea meciului, kickboxerii vor da mâna ca semn de rivalitate pur sportiva conform regulilor kickboxingului. Aceasta va avea loc înainte de prima runda si la sfârsitul meciului. Nu se va permite atingerea mânusilor între runde.

INGESTIA DE DROGURI Orice drog sau substanta chimica ingerata de un kickboxer care nu este inclusa pe lista dietei normale sunt interzise. Orice kickboxer sau oficial care violeaza acest cod poatefi descalificat sau suspendat de WAKO. Orice kickboxer care nu se supune examenului medical dupa lupta pentru a verifica eventuale abateri de la aceasta norma poate fi descalificat sau suspendat. Aceeasi sanctiune va fi aplicata în cazul unui oficial care încurajeaza un asemenea refuz. Folosirea anestezicelor locale este permisa cu acordul unui medic din comisia medicala.

EXAMENUL MEDICAL Un luptator va primi permisiunea de a lupta într-o competitie internationala numai dupa ce a fost verificat si declarat apt de catre un medic de medicina sportiva, recunoscut de asociatia care patroneaza competitia sau de comisia medicala WAKO în cazul campionatelor continentale si mondiale. Toti kickboxerii care lupta în strainatate au nevoie de un certificat dat de un medic care sa ateste ca atletul, înainte de a parasi tara de origine, era în buna conditie fizica si nu avea accidentari, infectii sau probleme medicale care sa îi fi afectat capacitatea de a lupta în tara unde are loc competitia. Acest certificat va fi atasat pasaportului sportiv conform practicii asociatiei respective si prezentat la examenul medical care precede cântarul. Persoanele care nu vad cu un ochi, surde, mute sau suferind de epilepsie nu au permisiunea de a lupta în meciuri de kickboxing. Lentilele de contact dure sunt interzise pe ring. Un kickboxer nu are permisiunea de a lupta daca are bandaj pe o rana, taietura, accidentare, ulceratie, solutie de continuitate a pielii sau daca are o hemoragie de indiferent ce cauza cu sânge care continua sa curga la cap, fata, nas, si urechi. El poate primi permisiunea de a continua daca rana a fost tratata cu collodium sau alte solutii protectoare. Aceasta decizie va fi luata de medicul care examineaza kickboxerul în ziua competitiei.

ASISTENTA MEDICALA Un medic de medicina sportiva recunoscut trebuie sa fie prezent în cursul competitiei si nu trebuie sa paraseasca aria înainte de ultimul meci sau dupa ce a consultat toti kickboxerii participanti.

VÂRSTA LIMITA PENTRU KICKBOXERI Kickboxerii mai tineri de 16 sau mai batrâni de 45 de ani nu au permisiunea de a lua parte la Campionatele Mondiale sau Continentale si nici în competitile internationale iar femeile - nu mai jos de 15 si nu mai sus de 40 de ani.

UNIFORMITATEA REGULILOR Este de dorit ca toate asociatiile afiliate la WAKO sa se asigure ca regulile lor sunt în acord cu cele ale WAKO în masura posibilitatilor, asa încât sa se asigure uniformitatea regulilor de kickboxing în întreaga lume.


© -2003 ARKDA Asociatia Romana de Kickboxing si Discipline Asociate ,
 Toate drepturile rezervate

mailto webmaster webmaster