WAKO LIGHT CONTACT

DEFINITIE

Competitia în kickboxing lightcontact trebuie executata asa cum inidca si numele cu tehnici bine controlate. Un accent egal este pus pe tehnicile de brat si pe cele de picior. Light contact a fost creat ca o etapa intermediara între semi- si fullcontact kickboxing. Competitia se desfasoara fara a întrerupe lupta pentru acordarea de puncte. Arbitrul de centru nu are rol de judecator ci de a controla respectarea regulilor. Trei arbitri de margine vor acorda punctajele pe foi de arbitraj normale de tip WAKO. Fiecare luptator va avea pasaport WAKO individual cu viza medicala valida pe un an în momentul prezentarii la cântar. Nu pot fi inclusi competitori straini în echipele nationale la nici un campionat european sau mondial. La cântar, pasapoartele oficiale trebuie prezentate oficialilor însarcinati.

SPATIUL DE LUPTA

În kickboxing lightcontact poate fi folosit un ring (de acelasi tip ca la fullcontact), dar este recomandata o arie deschisa de 8X8 metri, ca si cele utilizate în semicontact. Daca este posibil, este de asemenea recomandata utilizarea saltelelor pentru spatiile de lupta. Daca acestea nu sunt disponibile, o suprafata cu podea de lemn poate fi adecvata.

CATEGORIILE DE GREUTATE

Aceleasi ca în semicontact, atât pentru femei cât si pentru barbati. Aceleasi ca precedentele si pentru juniori.

UNIFORME SI ECHIPAMENT DE SIGURANTA

Acelasi ca la semicontact, cu exceptia manusilor. Manusile tip fullcontact sunt obligatorii.

TEHNICILE DE LUPTA

Aceleasi ca la fullcontact kickboxing.

TINTE AUTORIZATE

Aceleasi ca la fullcontact.

TINTE NEAUTORIZATE

Aceleasi ca la fullcontact.

NUMAR DE LOVITURI DE PICIOR PE REPRIZA

Minimum sase, ca la fullcontact.

SISTEM DE PUNCTARE

Fiecare runda este evaluata de fiecare din cei trei arbitri de margine în concordanta cu:

- numarul de puncte adjudecate - abilitatea combinatiilor - utilizarea de tehnici clare - stil de lupta curat - eficienta defensivei - accent egal pe tehnici de brat si picior - conditia fizica a luptatorului în timpul si dupa lupta.

Un total de 10 puncte poate fi atribuit fiecarui luptator:

- daca sunt absolut egali - 10:10

- daca unul detine un avantaj usor - 10:9

- daca avantajul unuia este categoric 10:8

Criterii pentru minus-puncte, acordate de arbitrul de centru, numai dupa avertismente prealabile:

- stil de lupta haotic, "murdar" - recurgerea sistematica la clinci - evitarea constanta a luptei, întoarcerea spatelui - prea putine tehnici de picior - orice alta încalcare a regulilor.

Fiecare meci care s-a disputat strâns va fi judecat de arbitri prin impresia generala pe care o fac luptatorii si nu exclusiv prin punctele adjudecate.Daca meciul pare strâns, arbitrul de centru nu îl va întrerupe frecvent si nu va sta între luptatori de o maniera care sa stânjeneasca nici o actiune. Daca exista un punctaj strâns, atunci luptatorul care a avut tehnica sau tactica mai buna sau care a demonstrat o ofensiva sau defensiva mai buna va câstiga partida. Motivele acordarii meciului unuia sau altuia dintre luptatori vor fi consemnate de arbitrii de margine pe foile de arbitraj iar numele câstigarotului va fi marcat clar.

TIMPUL SI RANIRILE ACCIDENTALE

Durata meciului este decisa de organizator si de arbitrul de centru. Meciurile WAKO dureaza 3 runde a 2 minute la campionatele nationale, europene si mondiale. Pauza dintre reprize este de 1 minut.

Meciul poate fi întrerupt daca se produce o ranire sau daca echipamentul prezinta nereguli sau pentru ca arbitrul sa avertizeze si sa explice unui luptator o violare de regulament. Lupta poate fi întrerupta numai de arbitrul de centru; arbitrii de margine sau medicul pot sa-l avertizeze pe acesta daca considera ca timpul trebuie oprit.

În cazul ranirilor, cronometrarea poate fi întrerupta pâna când medicul decide daca ranirea este serioasa, adica daca ea permite sau nu continuarea meciului de catre luptatorul respectiv. Tratamentul ranirilor poate fi efectuat numai între reprize sau dupa meci. O întrerupere de catre doctor nu poate excede 2 minute. Daca este necesar tratamentul, meciul trebuie oprit. Daca meciul este oprit pentru o ranire, oficialii trebuie sa decida: - cine a cauzat-o - daca a fost cauzata sau nu cu intentie - daca a fost autocauzata cu intentie Daca ranirea nu a fost intentionata si luptatorul respectiv nu poate continua lupta, luptatorul respectiv va fi declarat învingator de catre oficiali prin stopaj datorat ranirii adversarului. Daca ranirea este datorata unei încalcari a regulilor, responsabilul pentru aceasta va fi descalificat. Daca ea este cauzata din vina celui care a suferit-o, adversarul va fi declarat învingator prin stopaj datorita ranirii.

În cazul unei raniri medicul si nimeni altcineva va avea responsabilitatea ultimei decizii asupta continuarii meciului. Medicul va informa privind aceasta decizie pe arbitrul de centru care va actiona în consecinta.

Un luptator poate abandona lupta în orice moment, indicând aceasta arbitrului prin ridicarea mâinii. În acest caz arbitrul de centru va chema alaturi pe celalalt luptator pentru a-l proclama învingator prin abandon.

DECIZII

Urmatoarele decizii pot duce la încheierea unui meci:

1. Învingator la puncte: Învinge luptatorul care are majoritatea deciziilor arbitrilor de margine.

2. Învingator prin descalificarea adversarului: Dupa trei avertismente, adica dupa trei depunctari, lupta trebuie oprita. Oponentul celui depunctat va învinge prin descalificare. În cazuri grave, arbitrl de centru poate decalifica un luptator fara avertisment prealabil. Exemple: - knockout prin lovituri necontrolate la cap sau atac cu intentie in acest scop - atac repetat dupa comanda "stop!" - comportament nesportiv grav, de genul insultelor, comportamentului agresiv si necivilizat

3. Învingator prin neprezentare (forfeit) Este considerat învingator prin neprezentare luptatorul al carui oponent nu se prezinta la lupta datorita unei raniri sau altor cauze

4. Învingator prin stopaj (datorita unei raniri sau altor cauze) O lupta poate fi oprita si daca un luptator nu se mai poate apara. De asemenea, în cazul unei superioritati tehnice nete a adversarului. Arbitrul de centru va indica în acest caz învingatorul. Daca stopajul are loc datorita unei raniri, oficialii trebuie sa decida conform regulilor de mai sus. Pentru orice informatie suplimentara privind regulamentul lightcontact vezi regulile pentru fullcontact.


© -2003 ARKDA Asociatia Romana de Kickboxing si Discipline Asociate ,
 Toate drepturile rezervate

mailto webmaster webmaster