KICKBOXING SEMICONTACT
 
1. Fiecare luptator trebuie sa aiba pasaport sportiv WAKO propriu cu testul medical trecut, valabil pentru un an, care va fi prezentat la cântar.
2. La Campionatele Europene sau Mondiale nu pot fi inclusi competitori straini în echipele nationale. La cântar competitorii trebuie sa prezinte pasapoartele oficialilor însarcinati cu controlul.
3. Competitia de semicontact trebuie executata în adevaratul ei sens, cu tehnici si contact usoare si bine controlate. Este o disciplina tehnica având accent atât asupra tehnicilor de picior cât si de brat din punct de vedere atletic.

SPATIUL DE LUPTA:
 
1. Spatiul de lupta va fi numit ring.

2. Dimensiunile ringului vor fi de 8 X 8 metri.

3. Ringul va fi plasat pe o platforma ridicata de la sol cu suprafata acoperita cu material protector. Daca organizatorul nu poate obtine o asemenea platforma el va notifica Presedintelui Mondial al WAKO acest fapt, acesta putându-i da permisiunea sa foloseasca podeaua arenei sau un ring de box. Cheltuielile pentru obtinerea unei platforme nu sunt considerate un motiv valid pentru obtinerea unei derogari de acest fel.

4. Un spatiu pentru antrenor va fi marcat pe podeaua de lânga ring.

UNIFORME SI ECHIPAMENT
 
1. Fiecare luptator trebuie sa poarte o uniforma curata si în stare buna. Pantalonii trebuie sa ajunga la glezna. Pantalonii vor fi prinsi la centura cu un snur sau o banda elastica. Pe corp se poate purta o jacheta sau un tricou cu deschidere in V la gât. Tricourile de tip T-shirt nu sunt permise. Pe jacheta/tricou, atât pe fata cât si pe spate trebuie sa fie prezent numele sau initiala tarii de origine a luptatorului.

2. Luptatorul trebuie sa poarte o centura sau esarfa care sa reflecte rangul.

3. Reclamele sau emblemele sponsorilor pot fi purtate pe uniforma de maniera urmatoare : - Pe corp: pe mâneca în partea superioara si/sau pe umar, si fara a depasi dimensiunea de 10X10 cm. - Pe pantalon: pe latura dintre genunchi si coapsa.

4. Daca organizatorul si sponsorul nu doresc ca luptatorii sa poarte alte reclame decât cele proprii, atunci ei trebuie sa furnizeze sponsorizare luptatrorilor sau tarilor participante egala cu cea data luptatorilor proprii.

5. Masuri de siguranta: Manusile trebuie sa prezinte acoperire suficienta care sa nu alunece lasând suprafata de lovire neacoperita. Acoperamântul trebuie sa protejeze pumnul, degetul mare si aria de lovire laterala. Manusa trebuie sa acopere degetele, inclusiv vârfurile degetelor si trebuie sa acopere pumnul pâna la cel putin 5 cm deasupra încheieturii (manusile trebuie sa fie de tipul cu priza deschisa în mod obligatoriu). Protectiile pentru picioare sau cizmele trebuie sa aiba material de acoperire care sa nu alunece, lasând aria de lovire neacoperita. Cizmele trebuie sa fie suficient de mari ca sa acopere complet degetele. Calcâiul trebuie sa fie de asemenea acoperit si cizma trebuie sa se extinda la cel putin 5 cm deasupra gleznei. Nu este necesar sa fie acoperita talpa piciorului. Casca este obligatorie si trebuie sa acopere fruntea, tâmplele, maxilarul si urechea. Casca nu trebuei sa împiedice în nici un fel vederea sau auzul. Protectiile pentru tibie (paratibii) sunt obligatorii. Ele nu trebuie sa contina parti dure de tipul plasticului, metalului sau lemnului. Proteza dentara este obligatorie. Cochilia este obligatorie. Cochilia trebuie purtata sub pantaloni. Echipament de protectie recomandat (neobligatoriu) Protectiile pentru genunchi, antebrat sau piept sunt toate permise si recomandate. Aceste echipamente trebuie sa respecte standardele identice cu cele cerute echipamentului obligatoriu. Bandajele pentru mâna: Pot fi folosite dar nu pot depasi 61 cm lungime sau 5 cm latime. Ele pot fi securizate cu o banda elastica nedepasind 15 cm lungime. Generalitati privind echipamentul de siguranta: Echipamentul nu trebuie sa aiba centuri, catarame sau benzi care pot cauza vreun fel de raniri în timpul meciului.

EXAMENUL MEDICAL:
Conditia fizica a luptatorilor trebuie verificata anual si înscrisa în pasaportul international sportiv.

CATEGORII DE GREUTATE SI PROCEDURI LA CÂNTAR:
Categorii de greutate: Barbati (seniori, de la 16 la 45 de ani) : -50 kg, -57 kg, -63 kg, - 69kg, -74 kg, -79 kg, -84 kg, - 89kg, -94 kg. Femei (de la 15 la 40 de ani) : -50 kg, -55 kg, -60 kg, -65 kg, +65 kg Juniori (16 la 18 ani) Categoriile de greutate sunt aceleasi ca la seniori Cadeti (Barbati de la 10 la 15, femei de la 10 la 14) Barbati : -1,35m, -1,45m, -1,55m, -1,65m, +1,65m Femei : -1,35m, -1,45m, -1,55m, -1,65m, +1,65m

Determinarea grupelor de vârsta la juniori se va face de maniera urmatoare: Indiferent de vârsta competitorului junior la 31 Iunie aceasta va fi data de la care competitorul are dreptul sa participe timp de un an în categoria respectiva. Aceasta va permite fiecarei tari sa organizeze selectii pentru echipa în cursul anului oricând înaintea campionatelor si sa nu piarda un competitor datorita unor schimbari ulterioare de data. Dovezi documentate ale vârstei vor fi solicitate. Cântarul pentru toti competitorii la Campionatele Mondiale va fi efectuat în ziua dinaintea competitiei. Data si locul cântarului trebuie anuntata de organizator, care va trimite un program scris tuturor Presedintilor de organizatii nationale cu detaliile respective. Cel putin doi membri ai comisiei tehnice trebuie sa fie prezenti la cântar. Vor fi înregistrate numele, greutatea si tara fiecarui competitor. Atât luptatorul cât si un membru al comisiei tehnice trebuie sa semneze acest document. Organizatorul trebuie sa furnizeze cântare medicale pentru toate cântaririle oficiale. Aceste cântare vor sta la dispozitia luptatorilor cu cel putin o zi înaintea cântarului oficial.

REGULI DE LUPTA
  • 1. Luptatorul trebuie sa se prezinte la arbitrul de margine cel mai aproape de coltul sau si sa permita inspectia echipamentului.
  • 2. Luptatorii nu pot purta nici o forma de bijuterii la aceasta inspectie sau pe timpul luptei.
  • 3. Dupa ce Judecatorul a inspectat luptatorul, el va astepta intrarea in ring pâna ce ea îi va fi permisa de arbitrul de centru.
  • 4. Luptatorii vor intra în ring si-si vor atinge manusile. Ei vor lua pozitie de lupta si vor astepta comanda "Lupta!" de la arbitrul de centru.
  • 5. Timpul va fi de 2 (doua) minute cu o pauza de un minut între runde în toate Finalele.
  • 6. Cronometrarea nu va fi oprita decât la comanda arbitrului de centru. Cronometrarea nu se opreste pentru acordarea de puncte sau penalitati decât daca arbitrul considera ca este necesar. Arbitrului nu I se permite sa vorbeasca cu luptatorii în timpul meciului decât daca a oprit cronometrarea.
  • 7. Luptatorii pot avea un antrenor si un secund la colt în timpul meciului. Acestia trebuie sa ramâna în colt în afara ringului în timpul meciului.
  • 8. Nu este permisa acordarea de instructiuni în timpul meciului.
  • 9. Numai arbitrul de centru poate opri cronometrarea. Un luptator poate cere ca aceasta sa fie oprita pentru a ajusta echipamentul de siguranta sau pentru a trata o ranire. Arbitrul poate sa nu opreasca lupta într-un asemenea caz daca considera ca aceasta ar anula avantajul obtinut de celalalt luptator. Opririle vor fi pe cât posibil minime.
  • 10. Daca arbitrul considera ca un luptator foloseste opririle cronometrarii pentru a se odihni sau a preveni oponentul sa puncteze, va fi dat un avertisment si luptatorul poate fi descalificat pentru întârzierea meciului sau refuz de a lupta.

COMENZI DE ARBITRAJ:
"Salutati !" - salutul prin atingerea manusilor. "Lupta !", la începutul sau dupa o întrerupere a luptei. "Stop !" - oprire, lupta este întrerupta imediat si poate fi reluata numai dupa o noua comanda a arbitrului. Când se acorda punctele, luptatorii trebuie sa revina la pozitiile de plecare imediat.

TINTE LEGALE CAP : Fata, partile laterale, fruntea si spatele
TORS : Fata si partile laterale
PICIOR : Sub jumatatea de jos a gambei (numai pentru secerarea piciorului)
TINTE ILEGALE
Crestetul capului Spatele torsului (coloana vertebrala si aria rinichilor) Partea superioara a umerilor Gâtul, partea din fata si laterala Sub centura (cu exceptia secerarilor) În general, toate tehnicile ilegale
 TINTE LEGALE LOVITURI DE PICIOR :
Directe, laterale, prin întoarcere, circulare, prin agatare ("cârlig" - numai cu talpa), în semiluna si lovitura de ciocan (numai cu talpa), prin salt si prin rasucire. LOVITURI DE BRAT : Pumn, dosul pumnului, marginea pumnului, croseu.
SECERAREA PICIORULUI:
Pentru a puncta cu o secerare, executantul trebuie sa se mentina pe picioare in tot cursul ei. Daca în cursul secerarii executantul atinge podeaua cu orice alta parte a corpului afara de picioare ea nu va fi punctata. Punctele pentru secerare vor fi atribuite daca adversarul atinge podeaua cu orice alta parte a corpului afara de picioare.
ATACURI LA SOL:
Sunt ilegale, un luptator nu poate ataca adversarul la sol. Arbitrul de centru este responsabil pentru oprirea luptei când unul din luptatori atinge solul cu cu orice alta parte a corpului afara de picioare. Lovirea unui adversar la sol atrage dupa sine scadere de puncte sau descalificare.

NOTA SPECIALA: Pentru ca este extrem de periculos sa se loveasca cu calcâiul, se va explica luptatorilor ca atacantul trebuie sa-si extinda piciorul în asa fel ca sa utilizeze talpa piciorului drept arie de lovire la urmatoarele lovituri : ciocan (axekick), cârlig (hook kick) si circulara de picior prin intoarcere. Clinciul este permis pentru 3 secunde pentru a puncta cu o tehnica legala.

TEHNICI SI ACTIUNI ILEGALE:
Atacuri cu orice alte tehnici decât cele mentionate ca legale. Evitarea sau refuzul luptei Caderea sau aruncarea voluntara pe podea fara cauza Iesirea din spatiul de lupta. Daca un luptator iese din spatiu fara a fi împins, lovit sau aruncat din actiunea adversarului, aceasta va fi socotita o "iesire voluntara" si va primi un avertisment de la arbitru. La a treia iesire voluntara, luptatorul va primi un minus punct iar la a patra va fi descalificat. Avertismentul se va da fara a întrerupe cronometrarea. Atacuri cu contact excesiv sau cu intentie clara de knockout. Conduita nesportiva. Luptatorul va fi avertizat o singura data, apoi depunctat si descalificat. Daca însa conduita nesportiva este grosolana, el poate fi descalificat fara alta sanctiune prealabila. Atacarea unui oficial in spatiu sau în afara lui, împingerea, apucarea sau scuipatul sau chiar tentativa unei asemenea actiuni duc la descalificarea imediata. Luptatorul va fi eliminat din sala de competitie iar problema va fi referita comitetului disciplinar WAKO.

PUNCTARE:
O tehnica loveste o tinta legala. Aria autorizata a mâinii sau piciorului trebuie sa aiba contact clar, "curat". Oficialii trebuie sa vada ei insisi tehnica lovind tinta. Acordarea de puncte pe baza sunetului loviturii nu este permisa. Forta retinuta trebuie sa fi fost suficienta asa încât, în cazul utilizarii ei maxime, lovitura sa fi fost capabila sa raneasca, sa puna în imposibilitate de lupta sau sa faca knock-out oponentul si sa aduca un avantaj clar luptatorului.
NOTA: Toate tehnicile trebuie utilizate cu forta rezonabila. O tehnica "stearsa" sau care numai atinge adversarul nu va fi punctata. Daca un luptator sare in aer ca sa loveasca, el trebuie sa aterizeze în interiorul ringului pentru a puncta.

PUNCTE:
1. Lovituri de brat 1 punct
2. Lovituri de picior la corp 1 punct
3. Secerarea piciorului 1 punct
4. Lovituri de picior la cap 2 puncte
5. Lovitura de picior prin salt la corp 2 puncte
6. Lovitura de picior prin salt la cap 3 puncte
 
NOTA: Nu se acorda puncte pentru lovituri care urmeaza secerarilor. Dupa fiecare punct recunoscut va fi data comanda "STOP!" si un vot imediat al tuturor oficialilor ringului va indica cine a punctat. Câstigatorul este cel care a acumulat cele mai multe puncte la sfârsitul cronometrarii. Daca un luptator conduce cu o diferenta de 10 puncte va fi declarat învingator. Alte cai de a câstiga partida: Descalificarea adversarului, abandonul adversarului. Punctarea exact la sunetul gongului: Oficialii vor vota daca tehnica a ajuns la tinta înainte sau dupa timpul expirat.

PENALIZARI - DEPUNCTARI:
Avertismentele vor fi date fara a întrerupe cronometrarea, dupa cum urmeaza: - primul avertisment de încalcare a regulilor - al doilea avertisment (oficial, se consemneaza în foaia de arbitraj) - al treilea avertisment - duce la scaderea unui punct - a patra încalcare a regulilor - descalificare
NOTA SPECIALA:
Avertismentele pentru parasirea spatiului de lupta vor fi înregistrate separat de cele pentru alte încalcari ale regulamentului (nu se vor cumula cu acestea). Încalcarile grosolane si grave ale regulilor vor fi sanctionate imediat cu un punct penalizare sau chiar descalificare în cazurile foarte grave. Atunci când arbitrul de centru considera ca este necesara descalificarea, el se va consulta pentru aceasta cu toti arbitrii de margine si cu directorul tehnic pentru semicontact pentru a se asigura ca procedurile corecte sunt aplicate. Un luptator nu poate primi si puncte simultan cu un avertisment.

ACORDAREA PUNCTELOR:
Daca arbitrul de centru observa o actiune care poate duce la acordarea de puncte valide, el va da comanda "STOP!" si va semnala imediat punctul împreuna cu arbitrii de margine. Arbitrul de centru va numara deciziile si va acorda scorul luptatorului respectiv. Daca unul din arbitrii de margine vede o actiune pe care o considera un punct valid, el trebuie sa o semnaleze arbitrului de centru, care va da comanda "STOP!", la care toti oficialii ringului vor semnala deciziile lor privind punctul.

OPRIREA MECIULUI: TIME-OUT:
Numai arbitrul de centru poate opri cronometrarea. Un luptator poate cere un time-out ridicând o mâna pentru a cere controlul unei raniri. Arbitrul de centru poate însa sa nu acorde time-out daca considera ca aceasta ar duce la un avantaj incorect sau daca aceasta ar întrerupe o actiune a oponentului care i-ar aduce acestuia un avantaj. Time-out-urile trebuie mentinute la un minimum. Daca arbitrul de centru considera ca un luptator foloseste time-out-urile pentru a se odihni sau pentru a-si împiedica adversarul sa puncteze, il va avertiza pe acesta pentru obstructionare meciului. Numai oficialul-sef sau directorul tehnic pentru semicontact sau reprezentantul lor desemnat pot întrerupe meciul dinafara ringului. Ei vor atrage atentia arbitrului de centru care va solicita time-out. Daca un antrenor doreste sa depuna o plângere sau un protest, el va notifica pe directorul tehnic pentru semicontact. Directorul tehnic, daca este posibil, va incerca sa solutioneze cererea fara întreruperea meciului.

MOTIVE PENTRU TIME-OUT:
Ranire (vezi regulile pentru accidentari si tratament) La nevoia arbitrului de a se consulta cu oficialii La nevoia arbitrului de a vorbi cu un luptator sau cu antrenorul acestuia Pentru a asigura siguranta si fair-play-ul În general time-out-ul este necesar pentru acordarea de puncte. Arbitrul va facea aceasta repede pentru a se asigura ca fiecare luptator are beneficiul complet al timpului de lupta acordat pentru meci. Arbitrii care nu sunt capabili sa administreze repede si corect timpul de lupta pot fi înlocuiti de arbitrul sef pentru semicontact desemnat de WAKO.

ACCIDENTE / RANIRI:
În cazul ranirii unuia din competitori, meciul va fi oprit numai pe durata necesara ca medicul sa decida abilitatea lui de a continua meciul. Pentru aceasta si pentru tratament medicul are la dispozitie numai doua minute the injury requires treatment. Orice îngrijiri acordate nu pot depasi intervalul de doua minute. Daca ranirea este atât de importanta încât aceste reguli nu pot fi respectate, meciul trebuie oprit. Daca meciul este oprit din motive de accidentare, oficialii trebuie sa decida:
  • A cine a cauzat ranirea 
  • B Daca ea a fost sau nu provocata cu intentie 
  • C Daca vina pentru aceasta apartine sau nu luptatorului ranit 
  • D Daca ranirea a fost sau nu cauzata de o tehnica ilegala 
  • E Daca nu existat nici o violare a regulamentului de luptatorul neranit, atunci acesta va câstiga prin forfeit 
  • F Daca a existat o violare a regulilor de catre luptatorul neranit, luptatorul ranit va câstiga lupta prin descalificarea celuilalt 
  • G Daca luptatorul ranit este declarat apt sa continue de catre medic, lupta va continua 
  • H In cases involving Rule G, the Officials shall decide if either Fighter should receive a point, warning, penalty point, or if no action is required. 
OFICIALI: PRESEDINTELE COMISIEI TEHNICE:
Va actiona în calitate de sef al comisiei pentru contestatii si apeluri.
DIRECTORUL TEHNIC PENTRU SEMICONTACT:
Va controla ringul unde se desfasoara competitia. Poate întrerupe meciul pentru a raspunde sau rezolva protestele. Poate întrerupe meciul daca considera ca nu sunt respectate regulile. Va actiona ca arbitru-sef pentru Semicontact. Poate îndeparta oficialii care nu actioneaza la un standard acceptabil. Poate sa-si desemneze un înlocuitor când este necesar.

ARBITRUL DE CENTRU:
Unul singur pentru fiecare meci. Arbitrii de centru vor fi selectati de directorul tehnic de pe lista înaintata lui de oficialul sef. Directorul tehnic este împuternicit cu controlul ringului si luptatorilor. Prima responsabilitate a arbitrului de centru este siguranta luptatorilor. Arbitrul de centru are împuternicirea de a opri meciul pentru a acorda puncte si sanctiona cu penalizari. El poate avertiza luptatorii pentru violari ale regulilor fara a avea confirmarea arbitrilor de margine. El nu va acorda puncte fara a avea confirmarea prin vot a cel putin unui arbitru de margine. Atunci când un luptator primeste un avertisment, nu i se pot acorda puncte pentru tehnica realizata. Toate comenzile (la meciuri internationale) trebuie date in engleza. Arbitrul de centru este responsabil pentru respectarea regulilor pe durata competitiei si pentru acordarea si înregistrarea tuturor punctelor, penalitatilor si avertismentelor. În cazul în care arbitrul de centru considera ca este necesara o descalificare, cu exceptia cazurilor în care descalificarea devine automata, el se va consulta pentru aceasta cu directorul tehnic pentru semicontact.

ARBITRII DE MARGINE:
Doi la numar pe fiecare meci, inclusiv meciurile pentru finale. Arbitrii de margine vor asista pe cel de centru pentru asigurarea sigurantei luptatorilor. Ei vor verifica luptatorii înaintea fiecarui meci pentru a asigura folosirea adecvata a echipamentului de protectie. Atunci când arbitrii de margine observa o tehnica pe care o considera un punct legal ei trebuie sa indice acest lucru imediat. Arbitrii de margine trebuie sa observe permanent marginile spatiului de lupta si sa informeze arbitrul de margine când un luptator paraseste spatiul. Daca un arbitru de margine observa o actiune ilegala pe care o considera o violare a regulilor el trebuie sa atraga atentia arbitrului de centru si sa îl informeze asupra observatiilor sale. Nota speciala: Arbitrul de centru si cei de margine vor fi îmbracati cu urmatoarele: Pantaloni gri, camasa alba cu însemnele WAKO, cravata sau papion cu însemnele WAKO, jacheta albastra cu însemnele WAKO, pantofi sport negri.

RESPONSABILUL CU CRONOMETRAREA:
Responsabilul va fi însarcinat cu ceasul si instalatia audio. El va opri si porni cronometrarea numai la comanda arbitrului de centru. El va declansa gongul sau semnalul de sfârsit al partidei la momentul exact al expirarii timpului.

SCORE-KEEPER-UL:
Înregistreaza toate punctele, avertismentele si penalizarile acordate de arbitri. El va notifica arbitrului de centru atingerea unui avantaj de 10 puncte de oricare dintre luptatori. El va notifica de asemenea când avertismentele cumulare duc la un minus-punct sau la o descalificare automata.

ASISTENTII DE RING: Vor organiza activitatea asa încât luptatorii sa nu se prezinte cu întârziere la meci.

ANUNTURILE ARBITRULUI DE CENTRU SI ALE CELOR DE MARGINE: PUNCTE:
Ridicarea bratului indica luptatorul care a punctat. Pentru acordarea punctului sunt necesare cel putin doua decizii (doua brate ridicate de 2 arbitri pentru aceeasi tehnica). Oficialii pot puncta diferit aceeasi tehnica. Daca un oficial considera o tehnica punctabila cu doua puncte iar altul numai cu unul, va fi acordat punctajul minim. În cazul în care oficialii semnaleaza diferit autorul punctelor va fi atribuit punctul luptatorului care întruneste doua decizii din cele 3. Daca exista o decizie în favoarea unui luptator si una în favoarea celuilalt, se vor acorda puncte amândurora. Daca doi oficiali indica faptul ca nu au vazut, oficialul ramas nu poate acorda puncte singur. Directorul tehnic si arbitrul de centru vor fi vigilenti sa asigure ca arbitrii de margine punteaza corect. Daca un arbitru de margine semnaleaza repetat ca nu a vazut, el va fi înlocuit.

NU S-A PUNCTAT:
Arbitrii încruciseaza bratele la nivelul pieptului. Daca unul din oficiali indica un punct iar ceilalti doi ca nu au vazut, punctul nu poate fi acordat. Daca un luptator nu beneficiaza de doua deciii ca a punctat, el nu poate obtine puntul. Daca arbitrul de centru comanda "STOP" si emite un avertisment unuia din luptatori, acesta nu poate fi punctat pentru o tehnica odata cu avertismentul. Celalalt luptator însa, poate primi punctul rezultat din tehnica proprie cumulat cu cel din avertismentul adresat adversarului, daca avertismentul a dus la depunctare. EXEMPLU: Unul din luptatori executa o tehnica legala, în timp ce celalalt comite o încalcare de reguli pentru care primeste al doilea avertisment oficial. Se acorda în consecinta atât puncajul pentru tehnica realizata cât si minus-punctul pentru avertisment luptatorului care a punctat.

NU AM OBSERVAT TEHNICA:
Oficialul încruciseaza bratele la nivelul fetei. Aceasta semnifica faptul ca el nu a vazut tehica atingând o arie legala. AVERTISMENT: Avertismentele trebuie date cu voce tare si clara asa încât atât luptatorii cât si antrenorii lor sa le poata auzi si întelege. Avertismentul va fi adresat de arbitru cu fata catre cel care a încalcat regulile. PENALIZARI: Pentru a penaliza, arbitrul de centru trebuie sa ceara oprirea cronometrarii. El se va întoarce catre score-keeper si va declara ca este data o sanctiune cu minus-punct, precum si motivul acesteia.

DESCALIFICAREA Daca este necesara descalificarea, arbitrul de centru se va consulta cu directorul tehnic si se va asigura de respectarea procedurilor



© -2003 ARKDA Asociatia Romana de Kickboxing si Discipline Asociate ,
 Toate drepturile rezervate

mailto webmaster webmaster