WAKO (World Association of Kickboxing Organizations) a aparut din epoca de pionierat a kickboxingului european ca una din cele mai puternice si reprezentative organizatii mai intai la nivel continental, apoi si mondial.
    WAKO a fost infiintata in Germania in 1976 de catre reputatul Georg Bruckner, considerat de germani "Vater des Kickboxens" (parintele kickboxingului). Pe acea vreme, formatul de reguli numit acum fullcontact highkick sau la americani "above waist rules kickboxing" a fost numit "fullcontact karate" si era oarecum generic pentru intregul kickboxing. Eforturile pionierilor si organizatorilor europeni ai sportului (Georg Bruckner, Dominique Valera, Ennio Falsoni, Werner Sossna) si ale celor americani (Bill Wallace, Mike Anderson, Joe Lewis, Benny Urquidez) au dus la cristalizarea unui stil coerent de lupta; asimilarea ulterioara a altor seturi de reguli si asocierea disciplinelor demonstrative au dus la aparitia unei lumi complexe a sporturilor de lupta care este inca intr-o foarte dinamica evolutie.

    WAKO si-a propus din start standarde inalte de sportivitate si profesionalism. Intr-o epoca in care "boom-ul" artelor si sporturilor martiale a dus la transformarea multor organizatii in show-business, unde nu valoarea sportiva, ci interesul financiar si cel politic dicteaza cine castiga, si in conditiile in care exista multe organizatii care "confectioneaza" campioni mondiali prin asocierea a cateva cluburi de ici si de colo, a fi sportiv de nivel international in WAKO este o provocare de varf necesitand numeroase calitati. La competitiile internationale si mondiale WAKO sunt admisi numai cei mai buni sportivi ai tarilor participante, in general campionii nationali, "la creme de la creme". Divizia WAKO pro, a luptatorilor profesionisti, reuneste nume mari ale sporturilor de lupta din numeroase tari, din care ulterior s-au recrutat expertii WAKO. Numarul mare de tari afiliate face ca un eveniment mondial sau european WAKO sa adune sute de sportivi de varf, facand obtinerea unui titlu o performanta cu adevarat meritorie.

Pagina organizatiei internationale poate fi vizitata la http://www.wako-fikeda.it


 
© -2003 ARKDA Asociatia Romana de Kickboxing si Discipline Asociate ,
 Toate drepturile rezervate

mailto webmaster webmaster